Åpenhetsloven 2025
Last Mile AS
År 2025
Redegjørelse for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold – Åpenhetsloven
Last Mile tar et tydelig standpunkt i spørsmål knyttet til menneskerettigheter, arbeidsrett, miljøansvar og antikorrupsjon. Det gjøres en vurdering av alle våre leverandører som det inngås avtale med for å sikre at de møter kravene vi stiller. For å vurdere forhold knyttet til Åpenhetsloven benytter vi ITUC index, samt interne prosedyrer for leverandøroppfølging.
A. Generell informasjon
Organisering
Omsetning i rapporteringsåret 2024: 110.439.294 Nok Antall ansatte: 35
I mer enn 25 år har vi i Last Mile levert robuste bransjeløsninger til norske industribedrifter innenfor blant annet OT Cybersikkerhet, nettverksløsninger og industriell IoT
Vår bransjeekspertise spenner over et bredt spekter av sektorer med kjernekompetanse innen marine, energi, og olje og offshore. Med en dyp forståelse av industrielle miljøer leverer vi robuste løsninger og tjenester som sørger for sikkerhet, effektivitet og pålitelighet.
Det er viktig for å oss å levere kvalitet i alle våre leveranser, hvor vi også har fokus på ytre miljø, HMS (interne og eksterne arbeidsforhold) og ansvarlig, etisk forretningsstyring i tett samarbeid med våre kunder og leverandører.
Last Mile er sertifisert i henhold til ISO 9001;2015 og 14001;2015
Ansvarlighet i egen virksomhet
I Last Mile er vi stolte av å opprettholde de høyeste etiske standardene. Våre etiske retningslinjer reflekterer vårt engasjement for bærekraft, sikkerhet og respekt i alle aspekter av vår virksomhet. Code of Conduct in Last Mile
Vårt arbeid med å opptre ansvarlig og sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, skal være en fullt ut integrert del av vårt ledelsessystem.
Last Mile AS skal være en positiv samfunnsaktør som skal følge OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsvirksomhet som er forenlig med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og FNs Global Compacts 10 prinsipper som omhandler tema knyttet til
- Menneskerettigheter
- Anstendig arbeid
- Ivaretakelse av klima og miljø
- Antikorrupsjon
Vi respekterer menneskerettigheter til alle som påvirkes eller kan bli påvirket av vår virksomhet.
Policy for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er et styrende dokument for vår virksomhet. Alle ansatte, leverandører og samarbeidspartnere skal kjenne til dette og er tilgjengelig fra vår hjemmeside www.lastmile.no
Policy er forankret i Last Mile AS sitt styre og ledergruppe.
B. Aktsomhetsvurdering
Risikovurdering av våre leverandører og verdikjeder
Vi kartlegger våre leverandører og forretningspartnere og vedlikeholder oversikten løpende. Gjennom overordnet kartlegging får vi et overordnet risikobilde av vår portefølje, og kan prioritere risikoområder for grundigere kartlegging og eventuelle tiltak. Oversikt over kartlegging ligger i vårt kvalitetssystem og kan fremvises på forespørsel.
Følgende produktkategorier som er relevante for vår virksomhet, er omfattet:
- Kjøp av elektronikk og IKT tjenester
- Kjøp av kontorrekvisita
- Kjøp av tjenester fra kursleverandører
- Kjøp av tjenester innenfor Bank, finans, forsikring
- Leie av kontorarealer i Asker
Eksisterende og nye leverandører av disse produktkategoriene undersøkes ut fra følgende parametere:
- Geografisk risiko ref ITUC index
- Risiko på virksomhetsnivå knyttet til styring, kjent historikk mht. menneske- eller arbeidstakerrettigheter, informasjon om retningslinjer for ansvarlig næringsliv mv.
Last Mile kjøper inn en del IKT komponenter og det er en høy risikofaktor for at brudd på menneskerettigheter er til stede i leverandørleddene.
Produktgrupper som vi kjøper inn er knyttet til:
- Antenner, fiber, sensorer, kabler, kamera, konvertere, PC/server, mobil og radio for å nevne noen hovedgrupper.
«Mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og dataskjermer har mye av de samme komponentene og råvarene, i tillegg monteres de også av mange av de samme aktørene og i de samme landene. Det er derfor er sannsynlig at funnene rundt risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter i stor grad gjelder alle produktene, samt elektronikkbransjen generelt» (DFØ)
Det er i stor grad fabrikker i Kina og andre asiatiske land som står for produksjon av komponenter og sluttmontering av ferdige produkter, mens råvarer kan komme fra hele verden.
Total risiko for brudd på menneskerettigheter er høy i hele leverandørkjeden i elektronikkbransjen. Risikoen omfatter blant annet tvangsarbeid og barnearbeid, tvangsflytting av urfolk og lokalbefolkning, utilstrekkelig lønn, farlig arbeidsmiljø, ulovlig overtid og trakassering. Det er spesielt høy risiko ved utvinning av såkalte konfliktmineraler. ( Direktoratet for forvaltning og økonomistyring )
Kartlegging av risiko for brudd på menneskerettigheter for land hvor våre leverandører kommer fra (basert på ITUC- indeks 2024) så benytter vi leverandører fra:
Kategori 5: Kina (2 leverandører)
Kategori 4: USA, Storbritannia, Israel (10 leverandører)
Kategori 3: Australia, Belgia, Canada, Polen (8 leverandører)
Kategori 2: Frankrike, Israel, Italia, Nederland, Taiwan, Tsjekkia (16 leverandører)
Kategori 1: Danmark, Finland, Irland, Norge, Sverige, Tyskland (30 leverandører
Konkret vurdering av våre leverandører kan fås på forespørsel.C. Tiltak
Last Miles prosesser for innkjøp og evaluering samt oppfølging av leverandører er tiltak som skal bidra til å sikre at vurdering av ansvarlighet hos våre leverandører og forretningsforbindelser vurderes i tilstrekkelig grad før inngåelse av nye kontrakter og innkjøp fra nye leverandører, samt ved større endringer hos eksisterende leverandører.
- Integritetsundersøkelser av alle nye leverandører
- Surveys til leverandørene med egenvurderinger
- Dialog med ledelsen hos leverandørene
- Krav til ulike sertifikater, sertifiseringer
- Innhente virksomheters Bærekrafts rapportering (CSRD).
- Stille krav til etiske retningslinjer i våre kontrakter
- Årlig aktsomhetsvurdering iht kravene i Åpenhetsloven
D. Stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning/skade
Dersom våre aktsomhetsvurderinger avdekker mulig eller faktisk negativ påvirkning eller skade, skal dette meldes inn i vårt kvalitetssystem slik at det kan håndteres iht. vår etablerte prosess for avvikshåndtering.
Våre krav og forventninger til leverandører og forretningspartnere er fremstilt i dokumentet «Code of Conduct in Last Mile» som ligger tilgjengelig på vår hjemmeside. Både eksisterende og nye leverandører og forretningspartnere mottar retningslinjene ved kontraktsinngåelse.
Varsling av kritikkverdige forhold
Last Mile AS har etablert rutine for varsling av kritikkverdige forhold og formålet er at det skal oppleves trygt å varsle internt, uten å frykte for negative konsekvenser for innmelder. Alle relevante interessenter kan varsle anonymt fra vår hjemmeside, og rutinebeskrivelse for dette finnes lett tilgjengelig for alle ansatte i vårt interne styringssystem. Eksterne kan varsle om kritikkverdige forhold i skjema her; Code of Conduct in Last Mile
Oppfølging av leverandører
Kartlegging og oppfølging av våre leverandører og forretningspartnere er en kontinuerlig prosess. Resultatene av risikovurderingene dokumenteres i leverandøroversikt i vårt styringssystem QM365.
Kommunisere
Informasjonsplikten innebærer at virksomhet skal publisere en redegjørelse for bedriftens arbeid med å fremme menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold.
Redegjørelsen publiseres i juni hvert år på vår hjemmeside.
Med Åpenhetsloven kan alle kreve å få informasjon fra vår virksomhet om hvordan vi håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser som er vurdert i aktsomhetsvurderingene. Dersom vi mottar henvendelser om dette, er det er daglig leder i Last Mile AS som er ansvarlig for å besvare henvendelsen som skal loggføres i vårt kvalitetssystem QM365.
Gjenoppretting og erstatning
Dersom det oppdages at vi har forårsaket eller medvirket til faktisk skade, vil skaden håndteres ved å sørge for, eller samarbeide om, gjenoppretting og erstatning.
Dato: 30.06.2025
Hans-Jørgen Solli
CEO i Last Mile AS
Referanser:
Dfø, konfliktmineraler https://anskaffelser.no/berekraftige-anskaffingar/menneskerettigheter/hoyrisikolisten/konfliktmineraler
Dfø og Etisk Handel, Kontraktsvilkår for ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter i leverandørkjeden https://anskaffelser.no/verktoy/maler/kontraktsvilkar-ivaretakelse-av-grunnleggende-menneskerettigheter-i-leverandorkjeden
Anskaffelser.no. Høyrisikolisten – informasjon om produktkategorier med høy risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter i leverandørkjeden, IKT produkter. https://anskaffelser.no/berekraftige-anskaffingar/menneskerettigheter/hoyrisikolisten/ikt-produkter
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. IKT – Risikovurdering for brudd på menneskerettigheter i produksjon av mobiltelefoner, datamaskiner og dataskjermer. https://anskaffelser.no/sites/default/files/2021-09/risikovurdering_for_brudd_pa_menneskerettigheter_i_it-produksjon.pdf
ITUC index 2024. https://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/2024_ituc_global_rights_index_en.pdf?31226/ce28bb2139c2fe0d4e5f0a36d726ac7334d1c2d9be8b29dd88b4d2b9d89f5654
Forslag til spørsmål som leverandører må svare ut i forbindelse med leverandørgodkjenningsprosess i Last Mile AS:
1. Har din virksomhet gjennomført risikovurderinger av leverandørkjeden for varer/tjenester som leveres til Last Mile i løpet av siste 12 måneder
2. Har din virksomhet gjennomført aktsomhetsvurderinger av risikoer knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjede i løpet av siste 12 måneder?
3. Har det gjennom aktsomhetsvurderingene blitt avdekket faktiske brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet eller leverandørkjede?
4. Hvis det har blitt avdekket brudd; Beskriv omfanget av bruddene og hvilke tiltak som er iverksatt for å stanse disse. Har dere etablert forebyggende tiltak for å hindre fremtidige brudd.
5. Har din bedrift etablerte etiske retningslinjer som skal sikre at bedriften opererer innenfor rammene av norsk lovgivning, regler og forskrifter?
- Har virksomheten en dedikert person/rolle med ansvar for arbeidet med aktsomhetsvurderinger og oppfølging av menneskerettigheter?
- Hvordan kommuniserer dere deres etiske retningslinjer til underleverandører, og hvordan følger dere opp at disse etterleves?
- Har virksomheten etablert en varslingskanal der ansatte og andre interessenter kan rapportere om brudd på menneskerettigheter eller arbeidsforhold?
- Har virksomheten implementert regelmessig opplæring av ansatte om menneskerettigheter og ansvarlig næringsliv?
- Kan virksomheten dokumentere sporbarhet i leverandørkjeden minimum ett ledd bakover?